LITIJSKI KARNEVAL 2021

NAMIG ZA PUSTOVANJE

Občina Litija, ZKMŠ Litija in Turistično društvo Litija tudi letos organizirajo Litijski karneval – tokrat malo drugače, a vseeno izjemno zanimivo in interaktivno ter, kot veli tradicija Litijskega karnevala, nadvse duhovito. Pridružite se Litku tudi vi – masko zagotovo že imate 😊. Primerno predvsem za družine.

Po pustno okrašeni Litiji se sprehodite od 11. do 28.2.2021 in na različnih lokacijah:

  • si oglejte fotografske utrinke preteklih karnevalov in pustnih dogajanj ter pustne risbe na velikih razstavnih panojih po mestu, v izložbah lokalov, občinski avli ter v posebej postavljeni hišici pred Športno dvorano Litija;
  • vstopite v mestno izbo Litka – karnevalske maskote in rešite uganke na poti do tja (za otroke do 7 let);
  • občudujte prizemljeno letalo Litije Airways, ki je lani kraljevalo v karnevalskem sprevodu (od 13. do 16.2.);
  • zadovoljite svoje brbončice s krofi, flancati in ocvirkovimi poticami iz litijske tržnice Na Plac’ (6. in 13.2.);
  • se pridružite zabavni igri Litkova pustolovščina, ki jo boste igrali s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu in se potegujte za denarne nagrade (nad 10 let).

Za tiste, ki bi raje pustovali z domačega kavča pa predlagamo, da:

  • si ogledate spletno gledališko predstavo Detektiv vohljač (za najmlajše);
  • spremljajte oddajo Dobro jutro, v kateri se bodo s predstavitvijo litijskih pustnih jedi nekoč in danes oglasili izpred rudnika Sitarjevec Litija (10.2.);
  • pokukate virtualni prireditveni prostor karnevala na Facebooku Litijski karneval, kjer vam bodo dober tek ob debelih pustnih krofih zaželeli nekateri znani obrazi.

Z Litkom po poteh Litijskega karnevala 2021 bomo skupaj obeležili 175 let tradicije pustovanja v Litiji. Prijazno vabljeni v Srce Slovenije!

LITKOVA PUSTOLOVŠČINA

Litija je karnevalsko mesto. Pustovanja pri nas potekajo že najmanj 175 let. Pred tremi leti je karneval dobil svojo masko – Litka. Zadnja leta je bil prvi med vsemi maškarami v Litiji – litijski pustni župan. Letos bo ostal doma – v rudniku Sitarjevec. V resnici pa bo vsak dan od 12. do 28.2. z nami – v nagradni spletni igri Litkova pustolovščina.

Gre za aplikacijo za pametne telefone, posebej pripravljeno za Litijski karneval 2021. Na 10 točkah po Litiji je treba poiskati 10 QR kod. S skeniranjem kod vstopiš v svet različnih ugank, bolj in manj težkih nalog. Čakajo te rebusi, križanke, sestavljanke in drugi izzivi. Na novo boš doživel nekatere zanimivosti o Litiji. Se nasmejal ob izzivih, malo potelovadil,… Rešitve ugank pripeljejo do rezultata, ki je beseda z desetimi črkami. Beseda prinese sodelovanje v žrebu, žreb pa lahko lepo nagrado – darilno kartico v vrednosti 100€, 50€ in 30€. Več o spletni interaktivni nagradni igri izveš na litkovapustolovscina.si. Druščino za na pot si izbereš sam, vsekakor pa moraš s sabo imeti pameten telefon.

Predlagamo, da iskanje začneš pri lekarni na Trgu svobode. Bo najlažje. Najdeš prvo kodo, jo skeniraš in začneš pustolovščino. Navodila za nalaganje programa za skeniranje kod dobiš na facebook strani Litijski karneval. V aplikaciji dobiš tudi namige za iskanje naslednjih točk pustolovščine. In tako nadaljuješ do desete postaje pustolovščine. Lahko tudi naslednji dan. Že doseženi rezultati ostanejo shranjeni.

Priporočljivo za vse, ki še niso dokončno odrasli 

Več izveš tukaj: litkovapustolovscina.si
Več o Litijskem karnevalu na FB Litijski karneval ali litija.si