TIC Litija

Turistično informacijski center Litija

Na obisk k litijskim rudarjem in oglarjem

 

Življenje v Litiji in okoliških krajih je bilo v preteklosti tesno povezano z rudnikom Sitarjevec, ki je bil glavni vir preživetja. Pravo bogastvo je predstavljal tudi les, ki so se ga naučili domačini predelati v vrhunsko oglje. Spoznajte zgodbe rudarjev, občudujte litijsko podzemlje skozi edinstven svet mineralov in kamnin in preživite čas v družbi oglarjev iz Oglarske dežele.

 

Potek programa:

 

  • obisk Rudnika Sitarjevec Litija, ki sodi med največja rudna nahajališča v Sloveniji z več kot 60 vrstami barvitih mineralov in najhitreje rastoči kapniki na svetu;
  • ogled bakrotiskarne in različnih zbirk v gradu Bogenšperk, na katerem je živel v 17. stoletju znameniti slovenski polihistor Janez Vajkard Valvazor;
  • kosilo z lokalno kulinariko tega območja;
  • spoznavanje z več kot stoletno tradicijo oglarjenja v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji;
  • predstavitev postopka oglarjenja na Oglarski domačiji Brinovec, degustacija oglarskega kruha in lokalnih dobrot


Rudnik Sitarjevec Litija sodi med največja rudna nahajališča v Sloveniji. Več kot 60 vrst barvitih mineralov in najhitreje rastoči kapniki na svetu so največja posebnost litijskega podzemlja. Sitarjevec, ki je danes odprt le za turistične namene, je bil glavni vir svinčeve in živosrebrne rude. Slišali boste zgodbe težaškega dela in pogumnih src nekdanjih rudarjev, ki so bili pogosto izpostavljeni nesrečam.

 

Bogastvo rud in številna rudišča omenja že znameniti slovenski polihistor Janez Vajkard Valvazor, ki je živel v 17. stoletju na gradu Bogenšperk. Na gradu si oglejte originalni izvod Slave vojvodine Kranjske, bakrotiskarno in različne zbirke, ki odkrivajo Valvazorjevo doživljanje narave, znanosti, umetnosti, ljudi in časa, v katerem je živel.

 

Čas po kosilu preživite v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, kjer na oglarskih domačijah ohranjajo več kot stoletno tradicijo oglarjenja. Oglarji prižgejo spomladi in jeseni ob svojih domačijah do 30 kop, iz katerih izvabijo oglje vrhunske kakovosti. Izdelava oglarske kope je zelo zahtevno opravilo, ki mu oglar nameni več kot 40 dni. Postopek je povezan s pripravo kopišča in lesa, zlaganjem in pokrivanjem kope, kuhanjem, oglenitvijo ter na koncu z razdiranjem kope. Na Oglarski domačiji Brinovec predstavijo celoten postopek oglarjenja in postrežejo z oglarskim kruhom.

 

Sezona: celo leto

Oddaljenost od Ljubljane: 40 km
Izhodiščno/končno mesto: po dogovoru
Število udeležencev: 10 minimalno
Trajanje: celodnevni izlet
Tuji jezik: angleščina

Cena programa na osebo: 49,00 EUR (10-19 oseb) 39,00 EUR (20-29 oseb), 35,70 EUR (30-39 oseb), 34,00 EUR (nad 40 oseb), cena se oblikuje glede na število izletnikov

Cena vključuje ogled Rudnika Sitarjevec Litija, ogled gradu Bogenšperk, kosilo, predstavitev Oglarske domačije Brinovec z degustacijo in strošek organizacije in vodenja programa.

Dobro je vedeti: V rudniku Sitarjevec je 10 stopinj Celzija in 100-odstotna vlaga, zato priporočamo topla športna oblačila in obutev.

 

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si; T: +386 59940 503, M: +386 70 700 484, FB: Visit Litija.

Preberi več
btrhdr