TIC Litija

Turistično informacijski center Litija

POPOTOVANJE PO LEVSTIKOVI POTI

Med Slovenci zelo priljubljena pohodniška pot med vinorodnimi griči je nastala po potopisnem spisu pisatelja Frana Levstika. Organiziran pohod v novembru prehodi na tisoče ljudi, pridružite se jim še vi!

Levstikova pot je nastala leta 1987, ko se je na pot odpravilo 397 popotnikov iz vseh koncev Slovenije. Izhodiščna točka poti je Levstikova ulica v starem mestnem jedru Litije. Pot vodi skozi Ježni vrh, Vinji vrh in Poljane skozi Sevno, Gornji in Dolnji vrh, naprej proti Zagriču in Razboram do cilja na Čatežu. 33 kilometrov dolga pot poteka čez lepo gričevnato pokrajino, travnike, polja, gozdove in vinorodna območja. Vsako drugo soboto v novembru poteka organiziran Pohod od Litije do Čateža.

POVEZAVA

FB

NASLOV: Zavod Levstikova pot, Sevno 44, 1276 Primskovo

KONTAKT: 041 649 351

BADJUROVA KROŽNA POT

Badjurova krožna pot je planinska pot, dolga 90 kilometrov, ki kot venec obkroža občini Litija in Šmartno pri Litiji. Obeta nepozabno doživetje.

Pot je dobila ime po navdušenem planincu Rudolfu Badjuri, rojenem leta 1881 v Litiji. Po poti je postavljenih več kontrolnih točk, vrstni red in smer obhoda pa si zbira vsak pohodnik sam. Pot sodi med planinske obhodnice, registrirane pri Planinski zvezi Slovenije. Obisk kontrolnih točk lahko pohodniki potrdite v dnevnik, na podlagi katerega pridobite planinsko značko ali posebno plaketo.

POVEZAVA

NASLOV: Planinsko društvo Litija, Ponoviška cesta 12, 1270 Litija

KONTAKT: 041 334 726

OGLARSKA POT

Tematska oglarska pot poteka mimo oglarskih domačij in kop na Dolah pri Litiji. Na njej izveste vse o stoletni tradiciji oglarjenja v teh krajih, ki se je ohranila vse do današnjih dni.

Pot se začne in konča pri lovski koči na Kalu pri Dolah. Celotna pot poteka mimo oglarskih kop v različnih fazah priprave, po 12 kilometrih razgibanega travnatega, gozdnega in asfaltnega terena. Pot ne zahteva posebne telesne pripravljenosti in je dobro označena. Prehodi se jo v približno 5 urah. Pot poteka mimo vasi Suhadole in Gradišče ter naprej do vasi Slavina ter do slikovitega slapu Bena, ki predstavlja najnižjo točko Oglarske poti. Povzpnete se do cerkve sv. Katarine in turistične kmetije Pr’ Krjan v Dobovici. Pot nadaljujete do razgledne točke nad dolinama Sopote in Bistrice. Nato se odpravite mimo gradiča Zavrh in nazaj do lovske koče na Kalu pri Dolah. Organiziran pohod po Oglarski poti poteka v mesecu maju.

POVEZAVA

NASLOV: Športno društvo Dole pri Litiji, Dole pri Litiji 20, 1273 Dole pri Litiji

KONTAKT: 051 358 876

POT OD CERKVICE DO CERKVICE

Pot poteka na širšem območju Polšnika in povezuje cerkve, ki so jih naši predniki postavili na točkah s posebnimi razgledi in močnimi energijami.

Dobro označena Pot od cerkvice do cerkvice je dolga okoli 12 kilometrov, za obhod potrebujete približno 4 ure. Trasa poti je nezahtevna in primerna za vse generacije. Začne se pri župnišču v središču Polšnika, pelje mimo kužnega znamenja v Sušju in nato po daljši poti na Ostrež. Nato se spusti do cerkve sv. Katarine. Na Prevegu vas smerokazi usmerijo proti travnati planoti vse do Stranskega vrha, na katerem stoji cerkev sv. Lovrenca. Mimo vasi Glinjek s cerkvijo sv. Jurija se nato odpravite do peči na vetrni podpih. Mimo lovske koče se vrnete v središče Polšnika. Ob organiziranem pohodu v juniju domačih dobrot, glasbe in vesele družbe ne manjka.

POVEZAVA

NASLOV: Krajevna skupnost Polšnik, Polšnik 25/B, 1272 Polšnik

KONTAKT: info@polsnik.si

JABLANIŠKA POT

Nezahtevna pot, primerna za vse letne čase, vas pelje mimo kmetij in cerkva Jablaniške doline.

18 kilometrov dolga manj zahtevna markirana krožna pot vodi od gasilskega doma mimo cerkve sv. Ane po kolovozu do Jablaniških Laz. Nadaljujete po cesti skozi zaselek Bukovica in nato prečkate cesto. Skozi gozd nadaljujete proti zaselku Prlesje. Na vzpetini s pogledom na Triglav prispete do kontrolne točke na kmetiji Pr’ Kavc, ki je nekje na sredini poti. Zavijete proti Mamolju do cerkve sv. Janeza Kersnika. Nadaljujete po cesti in zavijete levo v Čebelnik. Ko se priključite na cesto, kmalu zavijete levo na gozdno pot proti zaselku Zelenec. V Dobovcu odpre lep pogled proti Vačam in Kamniškim Alpam v ozadju. Ko pridete do vasi Gradišče pri Litiji, vas čaka vzpon do cerkve sv. Ane in nato okoli hriba do vasi. Po 3 kilometrih poti prispete nazaj na izhodišče v Zgornji Jablanici. Vsi tisti, ki se radi odpravite na pohod v dobri družbi in veselem razpoloženju, se udeležite organiziranega Pohoda po Jablaniški poti prvo soboto v aprilu.

POVEZAVA

NASLOV: Društvo za razvoj podeželja LAZ, Zgornja Jablanica 1, 1275 Šmartno pri Litiji

KONTAKT: 051 312 739

KROŽNA POT GEOSS

Pot, še posebej primerna za vse, ki želite spoznati širše območje Geometričnega središča Slovenije in naravne, zgodovinske ter nasploh bogato raznolike zanimivosti Vač.

12 kilometrov dolgo krožno pot začnete in končate v vasi Slivna. Na poti se ustavite na Vačah, v Kleniku, kjer se nahaja povečana poustvaritev Situle z Vač, na arheološkem najdišču na Kroni s prazgodovinsko naselbino, na Slemšku, Mačkovcu in v geometričnem središču Slovenije (GEOSS). Za pohod si vzemite od 3 do 4 ure časa.

POVEZAVA

NASLOV: Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a, Vače 10, 1252 Vače

KONTAKT: 041 895 852

UČNA POT SVIBNO

Širše pobočje Svibna z gozdno učno potjo je priljubljena rekreativna točka domačinov.

13 tabel na Gozdni učni poti Svibno vas informira o zanimivostih iz gozda in narave, kar je primerno zlasti za družine z otroki, ki se lahko ob prijetnem pohodu čez gozd še kaj naučijo. Dolžina poti je približno 2,5 km, rezervirajte si slabo uro.

POVEZAVA

NASLOV: Mladinski center Litija, Ponoviška cesta 12, 1270 Litija

KONTAKT: 01 898 01 19, 051 443 410

POT OKOLI SLIVNE

Lepi razgledi, lepa narava, prijazni ljudje. Pohodna pot, ki vodi okoli hriba, kjer se nahajata vas Slivna in Geometrično središče Slovenije.

V vasi Slivna se začne in konča 8 kilometrov dolga krožna pot okrog Slivne, ki objame masiv Slivne z najvišjim vrhom Pivkelj na 880 metrih nadmorske višine. Pot je dobro označena, ni zahtevna in primerna za vse generacije. Pohod traja od 3 do 4 ure. Pot vodi po kolovozih, gozdu, travnikih in ozkih stezicah. Ob lepem vremenu se s poti vidi Kamniško-Savinjske Alpe, za njimi v daljavi tudi Triglav. Lepi pogledi se odpirajo na vse smeri neba, čudovit pa je razgled tudi na dolino reke Save.

POVEZAVA

NASLOV: Društvo za razvoj Slivne, Slivna 15, 1252 Vače

KONTAKT: 031 304 693

ARHEOLOŠKA POT VAČE

Širše območje Vač je privabilo ljudi že v pradavnini, o čemer pričajo arheološka najdišča. Raziščite jih tudi vi!

Vabimo vas, da odkrijete arheološko najdišče na Vačah. Ob Arheološki poti Vače se boste seznanili z izjemno železnodobno preteklostjo tega območja, ki jo s šegami in navadami tistega časa bogatijo strokovno vodenje arheologinje dr. Vojke Cestnik in gledališki utrinki Družinskega gledališča Kolenc. Spoznali boste svet, v katerem so živeli in ustvarjali vrhunski rokodelci, ki so znali izdelati izjemne izdelke, kot je Situla z Vač. Pot je dolga 5 kilometrov in označena z usmerjevalnimi tablami.

POVEZAVA

NASLOV: Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a, Vače 10, 1252 Vače

KONTAKT: 041 895 852

HUMARJEVA POT

Pohodna pot, ki je dobila ime po slovitem župniku Juriju Humarju, čudodelniku s Primskovega, je privlačna za ljubitelje zgodovine, romarje in iskalce lastnega miru.

Krožna 12-kilometrska pot vodi skozi občine Šmartno pri Litiji, Trebnje in Ivančna Gorica. Pot začnete pri Okrepčevalnici Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru. V zaselku Menguš ob starem mlinu začnete vzpon na vrh Primskove gore, kjer so ostanki protiturškega tabora s kar tremi cerkvami, nagrobno ploščo in eno najstarejših lip v Sloveniji. Ob poti na goro vas spremlja 14 kapelic križevega pota. Mimo Gradišča, Kopačije, Sevna, Gornjega vrha, Dolnjega vrha, Žubine in Stranj se podate nazaj do izhodiščne točke pohoda.

POVEZAVA #1

POVEZAVA #2

NASLOV: Zavod Levstikova pot, Sevno 44, 1276 Primskovo

KONTAKT: 041 649 351

ANTONOVA POT

Pot po slikoviti dolenjski pokrajini postreže z razgledom na vinograde in dolenjske griče.

10-kilometrska Antonova pot je primerna skoraj za vsakogar, saj ni težkih vzponov, velik del poti pa poteka v prijetni gozdni senci. Pot začnete in kasneje tudi končate v Gabrovki pred gasilskim domom. Nadaljujete po pobočju Moravške gore in v smeri proti Vodicam in Podpeč pod Skalco. Nato se podate ob potoku Mirna na Holovci, kjer se vrtijo mlinska kolesa Levšetovega mlina. V Moravčah pri Gabrovki se lahko ustavite pri Resnikovi kašči in se nato vrnete nazaj v Gabrovko. Drugo soboto v juniju se lahko udeležite organiziranega pohoda.

POVEZAVA

NASLOV: Zavod Levstikova pot, Sevno 44, 1276 Primskovo

KONTAKT: 041 649 351

POHOD MED VINOGRADI OD LIBERGE DO VINJEGA VRHA

Pot med vinogradi in zidanicami za ljubitelje narave in dolenjskega cvička.

Pot vas vodi po vinorodnem območju prvih dolenjskih gričev v občinah Litija in Šmartno pri Litiji.

7-kilometrska pohodna pot je označena s tablami z informacijami o vinogradih, zidanicah in znamenitostih kraja. Pot poteka od gasilskega doma na Libergi skozi Presko nad Kostrevnico. Nadaljuje se skozi gozd v Staro goro in se zaključi v Vinjem vrhu, kjer si privoščite kozarček vrhunskega domačega cvička, ki je ponos teh krajev.

POVEZAVA

NASLOV: Vinogradniško društvo Štuc Šmartno, Staretov trg 25, 1275 Šmartno pri Litiji

KONTAKT: 051 644 060, 01 898 78 20

Zgibanka pohodniških poti