TIC Litija

Turistično informacijski center Litija

PAVLA ROZINA, KMETIJA PR JANEZ, GRADIŠČE PRI LITIJI

 

Zeliščna kmetija Pr’ Janez se nahaja v vasi Gradišče. Vsa gojena in nabrana zelišča, dišavnice pa tudi zelenjavo sušijo na zraku in ročno obdelajo. Iz sestavin pripravljajo odlične čajne mešanice in zelenjavne pripravke s potrjeno kakovostjo Srca Slovenije.

JOŽICA BAJC PIVEC, ZELIŠČARSKA DOMAČIJA PIVEC, VRATA

 

Na Zeliščarski domačiji Pivec deluje nedaleč od gradu Bogenšperk zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Pri njej lahko spoznate zdravilne učinke rastlin, nabirate divje rastoča zelišča, pripravljate različne tinkture in mazila, kupite čajne mešanice ali pridete le po koristen nasvet.

JANEZ JAVORSKI, ŠD JAVOR, JAVORJE

Ob Javorski energijski in učni poti rastejo zelišča, ki jih na Ekološki kmetiji Pr’ Nejc predelajo v odlične čaje, žganja, tinkture, mazila in druge izdelke. Obiskovalci si na sedmih energijskih točkah obnovijo moči ter se poživijo z izvirsko vodo. Kakovost izdelkov potrjuje certifikat Srca Slovenije.

VOLK TURJAŠKI D.O.O., SVETA JURJEVA GORA

 

V pivovarni Volka Turjaškega na Gradu Sveta Jurjeva gora varijo lokalno pivo Volk Turjaški Temnozlat, Černi in Jantar s potrjeno kakovostjo Srca Slovenije. Gre za edino tovrstno ročno pivovarno v Sloveniji in eno redkih v Evropi.

NATALIJA BAJEC S.P., MESNINE BAJEC, LIBERGA

 

V družinskem podjetju Mesnine Bajec pridelujejo odlične mesnine iz mesa s slovenskih kmetij. Pri njih kupite domače klobase, salame, pancete in druge dobrote, ustvarjene po tradicionalnih recepturah in postopkih.

VILMA KANTE – KMETIJA PR` SONČKU, MORAVČE PRI GABROVKI

 

Vilma Kante izdeluje iz lastnega ekološkega česna prav posebne gurmanske izdelke. Vloženemu česnu doda hruške, čili, ingver, rožmarin ali fige. Vložnine pridela na kmetiji v Moravčah pri Gabrovki in v svojem sadovnjaku na drugem koncu Slovenije.

KLEMEN IN JULIJA VODNJOV, EKOLOŠKA KMETIJA VODNJOV, PRIMSKOVO

 

Na družinski ekološki kmetiji Vodnjov ponujajo lešnike, orehe, suho sadje, izdelke iz aronije, sadne lističe, čebelje pridelke. Skupinam nudijo ogled tematskega parka sadnih vrst, čebelnjaka in nudijo predavanje o ekološkem kmetijstvu ter razne delavnice.

AVR ROZINA TOMAŽ S.P.

 

Blagovna znamka Apidonum predstavlja 100-odstotne naravne, bogate, hranljive, z vitamini in antioksidanti prepojene kreme, ki naredijo kožo gladko, jo varujejo in negujejo. Ker ne vsebujejo kemikalij, konzervansov in aditivov, so primerne za ljudi vseh starosti in tipov kože. Ponujajo tudi med.

KSENJA DREMELJ, ČEBELARSTVO DREMELJ, DRAGOVŠEK

 

Pri družini Dremelj se spoznate s čebelarjenjem in vzrejo matic, po kateri so znani daleč naokrog. Poskusite različne čebelje pridelke, kot so med, propolis, cvetni prah, matični mleček, medeni liker in medeni liker mix.

LEOPOLD IN ANDREJA KOVAČ, EKOLOŠKA KMETIJA VOVŠE, VAČE

 

V manjši lokalni sirarni na Vačah Kovačevi predelujejo ovčje mleko v poltrdi sir, jogurt in skuto. Sir izdelujejo na tradicionalen način iz surovega mleka v bakrenem kotlu. Iz ovčje volne nastajajo v zimskem času polsteni rokodelski izdelki.