TIC Litija

Turistično informacijski center Litija

CERKEV SV. NIKOLAJA, LITIJA

 

Župnijska cerkev sv. Nikolaja stoji v starem mestnem jedru Litije. Notranjo podobo leta 2000 dozidane cerkve zaokrožuje mozaik Jezusovega spremenjenja na gori, delo vrhunskega umetnika patra Marka Ivana Rupnika.

CERKEV SV. MARTINA, ŠMARTNO PRI LITIJI

 

Mogočna novogotska cerkev sv. Martina se nahaja v središču Šmartnega pri Litiji. Poleg imenitnih slik različnih avtorjev v cerkvi občudujte v stene vzidane nagrobne spomenike krajevnim veljakom iz 16. stoletja.

CERKEV SV. ANDREJA, VAČE

 

Sredi trga na Vačah stoji mogočna gotska cerkev sv. Andreja, ki skriva v svoji notranjosti pravo bogastvo. Edinstveni božji grob, sestavljen kot mozaik iz barvnih stekelc, je eden najlepših v Evropi. Velika dragocenost cerkve so tudi slike križev pot umetnika Valentina Metzingerja.

CERKEV SV. NEŽE, ZGORNJA SLIVNA

 

Cerkev sv. Neže je najstarejša cerkev na širšem območju Vač. Stoji na vrhu hriba Zg. Slivna na razgledni točki, kjer se lahko človek zares umiri. Pravijo, da naj bi bila stara okoli 800 let. Čudovita je tudi njena notranjost, ki jo prekrivajo z beležem zakrite freske.

BOŽJEPOTNA CERKEV MARIJINEGA ROJSTVA, GRADIŠČE PRI PRIMSKOVEM

Poleg gotske Marijine cerkve stojita v ohranjenem protiturškem taboru na Primskovem še cerkvi sv. Petra in sv. Nikolaja. K Marijini cerkvi z delno ohranjenim obokanim prezbiterijem in figuralnimi konzolami, ki predstavljajo simbole evangelistov, so se v preteklosti zgrinjali romarji od blizu in daleč. Izjemna lokacija, še danes!

CERKEV SV. PAVLA, PODPEČ, GABROVKA

Cerkev sv. Pavla je bila zgrajena konec 14. stoletja kot gotska kapela bližnjega gradu Gallenstein, ki ga danes skorajda ni več. Kapela je bila v poznem srednjem veku trikrat poslikana, eden od mojstrov slikarjev je bil tudi t. i. Podpeški mojster. Današnja podoba cerkve je nastala v 18. in 19. stoletju.