Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti spletišča visitlitija.si

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče visitlitija.si, ki je v upravljanju Razvojnega centra Srca Slovenije, d.o.o., ki že od leta 2000 vodi, koordinira in povezuje razvojne projekte na območju Srca Slovenije v Republiki Sloveniji. Ta spletna stran je digitalna informacijska vstopna točka za  vse obiskovalce spletišča visitlitija.si. 

Stopnja skladnosti

Spletišče visitlitija.si je delno usklajeno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA). Spletne strani in vsebine so pripravljene v skladu z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin in ustrezajo standardu WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0. Skladnost dostopnosti spletišča Srce-Slovenije s smernicami WCAG ustreza stopnji AA.

Portal trenutno ne vsebuje namenskega vtičnika “Dostopnost”, ker stran, kljub temu, v 90 % zagotavlja dostopnost njenim uporabnikom.

Portal trenutno ne vsebuje pokazatelja položaja (drobtinice). Implementacija je načrtovana.

Opisi dogodkov, splošne informacije in druge vsebine so dopolnjene s slikami, za lažje branje vsebine. Vse slike so berljive tudi s tehničnimi pripomočki, kot so bralniki spletnih strani.

Pri pisanju besedil pazimo na razumljiva in enostavna besedila. V primeru, da jih uporabniki ne razumejo so vsi naši kontaktni podatki objavljeni na spletišču, tako da nas uporabniki vedno lahko kontaktirajo za pomoč in dodatne informacije.

Ugotavljamo da se spletišče visitlitija.si ne sooča z nedostopnostjo vsebin. Poskrbljeno je za barvni kontrast, ki je večinoma na najvišji ravni. Uporablja se svetlo podlago s temnimi črkami in obratno, ter oranžne gumbe, ki ustvarjajo visoko stopnjo kontrasta, kar je ključno za enostavno dostopnost.

Manj dostopne vsebine – splošno:

1. Pri nekaj naslovih bi se barvni kontrast še lahko izboljšal.

2. Pri večini grafičnih elementov je omogočena ustrezna besedilna alternativa, kljub temu pa se lahko zgodi, da kakšen grafični element (ikone in manjše slike) še ni opremljen z ustrezno alternativo. Tudi ti bodo v bližnji prihodnosti opremljeni z ustreznimi alternativami.

3. Spletišče visitlitija.si ima objavljen zemljevid spletnega mesta.

4. Vse podstrani spletišča imajo svoja unikatna imena, ki se prikažejo na zavihkih brskalnika.

5. Meni vsebine je dostopen za uporabo, tudi s pomočjo tehničnih pripomočkov. Optimizirati bi bilo potrebno navigacijo po spletni strani z uporabo tipkovnice, da bi natančneje sledil vsebini.

6. Iskalnik po spletišču visitlitija.si izvaja iskanja po vseh spletnih mestih, ki so del tega spletišča.

7. Gnezdenje naslovnih oznak poglavij (Naslovi ali Headings) sledi priporočenemu zaporedju v večini primerov.

Manj dostopne vsebine – kontaktni obrazec:

8. Obrazca, ki se nahaja na spletnem mestu Dogodki, ni mogoče izpolniti z uporabo bralnika zaslona, je pa to omogočeno z drugimi tehničničnimi pripomočki (npr. bralniki zaslona).

Povratne in kontaktne informacije

Če nam želite sporočiti karkoli v zvezi s prilagoditvijo dostopnosti spletišča visitlitija.si za uporabnike z različnimi invalidnostmi in oviranostmi, nas lahko o tem obvestite po elektronskem naslov info@visitlitija.si  ali po telefonu 051 312 739 ali 070 700 484.

Delovni čas Turistično informacijskega centra (TIC):

PONEDELJEK: zaprto
TOREK: 10:00 – 16:00
SREDA: 9:00 – 17:00
ČETRTEK: zaprto
PETEK: 9:00 – 15:00
SOBOTA: 9:00 – 12:00
NEDELJA: zaprto

Nadzor nad izvajanjem določb Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA)

Inšpektorat za informacijsko družbo

Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
e-naslov: gp.irsid@gov.si

Spletno mesto: https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/inspektorat-za-informacijsko-druzbo/

Datum objave spletišča visitlitija.si:

13.10.2021

Priprava Izjave o dostopnosti:

Izjava je bila pripravljena 19.4.2023 na podlagi analize dostopnosti, ki jo urejata Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA – Uradni list RS, št. 30/18, 95/21 – ZInfV-A, 189/21 – ZDU-1M in 18/23 – ZDU-1O) in standardom SIST EN 301 549 V3.2.1.(Evropska Komisija).