ČAROBNA LITIJA

V decembru postane Litija čarobno mesto. Oglejte si jo tudi vi!

Praznično vzdušje ustvarjajo lučke in razne prireditve, posebna pozornost je namenjena lokalni tradiciji z elementi urbanega dogajanja. To so dnevi, ko v mestu zadiši po prazničnem čaju in kuhanemu vinu, vroči čokoladi, pečenih jabolkih in parkljih, potici, poprtnikih, črnemu oglarskemu kruhu in rudarski malici. Na stojnicah lahko obiskovalci kupijo Miklavževa, božična in novoletna darila pa tudi lokalne dobrote za prihajajoče praznične dni. V Rudniku Sitarjevec Litija pripravijo decembrska animirana vodenja in praznične dogodke.

https://www.facebook.com/events/2473437012908836/

www.zkms-litija.si, www.litija.si

 

PRIŽIG LUČK, MIKLAVŽEV SEJEM IN NOČNI POHOD Z BAKLAMI DO RUDNIKA SITARJEVEC

4.decembra, ko svoj god praznuje zavetnica rudarjev, Litija zasveti v čudovitih prazničnih lučkah.

Na god sv. Barbare se v Litiji prižgejo praznične decembrske luči, ki jih z glasbo pospremijo odlični vokalisti in instrumentalisti, dogajanje pa dopolnijo tudi ponudniki z bogato obloženimi Miklavževimi stojnicami. Rudniški škrati in Litko, ki je maskota mesta Litija, pričakajo pohodnike, ki se podajo z baklami iz starega mestnega jedra v Rudnik Sitarjevec.

 

RAZSTAVA BOŽIČNEGA KRUHA – POPRTNIKA 

Dogajanje, namenjeno ohranjanju tradiciji izdelovanja poprtnika.

V Mestnem muzeju Litija pripravijo vsako leto v decembru delavnico peke poprtnika, izdelke spretnih gospodinj pa tudi razstavijo. Gre za božični kruh, ki je bil pomemben del lokalne in slovenske kulturne dediščine, saj so mu pripisovali magično in zdravilno moč.

 

BOŽIČNI SEJEM 

V dneh pred božičem je v starem mestnem jedru Litije še posebej živahno.

Pestro ponudbo na stojnicah z unikatnimi izdelki in božičnimi kulinaričnimi dobrotami dopolni težko pričakovan obisk dedka Mraza. V spremljajočem dogajanju otroke navdušujejo ulični umetniki in popularni otroški junaki.

 

JASLICE V RUDNIKU SITARJEVEC 

Začutite duh Božiča ob mineralnih jaslicah lokalnih umetnikov.

Med božičem in novim letom so v rudniku Sitarjevec Litija na ogled posebne mineralne jaslice, saj gre za rudnik, ki je po raznolikosti mineralov med najbogatejšimi v Evropi. V decembru so za obiskovalce na voljo tudi vodeni ogledi, ki jih popestrijo nastopi pevskih zborov. Dogajanje dopolnjujejo še žive jaslice pred vhodom v rudnik, ki si jih lahko obiskovalci ogledajo ob določenih dneh.

 

PREDNOVOLETNA ZABAVA IN SILVESTROVANJE 

Zadnja dva dneva v letu preživite v Litiji na nepozabni novoletni zabavi.

Novo leto pričakajte ob pestri gostinski ponudbi in nastopih  popularnih zasedb različnih glasbenih zvrsti, ki so zanimive za vse generacijske skupine. Prereditev je za obiskovalce brezplačna.

 

 • 00

  dni

 • 00

  ur

 • 00

  minut

 • 00

  sekund

datum

Dec 04 2022

Komentarji so onemogočeni.