Kuhanje oglja na klasičen način – v oglarskih kopah je ena najstarejših rokodelskih in kulturnih tehnik, ki jih pozna človek. Oglarjenje je uvrščeno v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, kar predstavlja zavezo za ohranjanje stare tehnike kuhanja oglja in prenos znanja mlajšim generacijam.
Tradicionalno oglarjenje, obogateno z zgodbami oglarjev, njihovim načinom dela in življenja, skupaj z oglarsko kulinariko, je inovativna turistična ponudba slovenskega podeželja, ki jo lahko doživite le v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, kjer postanete oglar za en dan.
Postati aktiven del oglarske družine, začutiti pristnost podeželja, okusiti tradicionalne oglarske dobrote in skuhati črno zlato je edinstveno doživetje, ki ga ne najdete nikjer drugod v Sloveniji.
4-urno vodeno doživetje vključuje:
- Predstavitev kraja, domačije in oglarstva
- Delo na kopišču – v odvisnosti od stanja, v katerem je oglarska kopa in ga udeleženci opravljajo skupaj z oglarsko družino: skladanje kope (pravilne tehnike zlaganja lesa in oblaganje s poleni, oblikovanje glave kope), grasanje kope (s travo in smrekovino), osipanje oz. črnenje kope (z zemljo), kuhanje v kopi (zažiganje, segrevanje, dodajanje lesa, izdelava dimnic), štoranje oz. podiranje kope (čiščenje kope, razdiranje kope, embaliranje oglja).
- Oglarsko kulinariko – priprava oglarskega golaža v kotlu na odprtem ognja, pokušina črnega oglarskega kruha, ocvirkove potice, domačih suhomesnatih izdelkov, zaseke in domačih sokov ter žganja.
- Ustvarjanje z ogljem in lesom – risanje z ogljem, igre z različnimi lesenimi sestavljankami, kreativno ustvarjanje embalaže za oglje za naslednjo skupino.
Primeren čas obiska: 3 tedne v aprilu, maju, juniju in septembru
Oddaljenost od Ljubljane: 50 km
Izhodiščno mesto: Oglarska domačija Brinovec, Slavina 1, 1273 Dole pri Litiji
Število udeležencev: Od 5 do 15 oseb
Trajanje: 1 dan
Priporočamo: športna oblačila in primerna obutev