Mesto je zraslo sredi Litijskega rudnega polja s številnimi rudišči, med katerimi je najpomembnejši Rudnik Sitarjevec Litija. Pridite s kolesi in si privoščite nepozaben dan ob odkrivanju novega in popolni sprostitvi v naravi.

Potek izleta:

V starem mestnem jedru Litije si najprej oglejte Farbarjev grad, najstarejšo stavbo v Litiji, ali pa cerkev sv. Nikolaja s čudovitim oltarnim mozaikom, ki predstavlja vrhunsko umetnino sodobnega časa.

V bližnjem Mestnem muzeju Litija v nekdanji sodniji spoznajte rudarsko, brodarsko in drugo dediščino teh krajev. Dobili boste dobre ideje za nadaljnje raziskovanje na kolesarski turi po Litijskem rudnem polju.

Pot nadaljujete proti Rudniku Sitarjevec Litija po Graški cesti, Partizanski poti in Sitarjevški cesti. Tam vas bo smerokaz usmeril proti rudniku, ki je s preko 60 vrstami barvitih mineralov in najhitreje rastočimi kapniki na svetu največja posebnost litijskega podzemlja. Od vodnika boste slišali zgodbe težaškega dela in pogumnih src nekdanjih rudarjev, ki so bili pogosto izpostavljeni nesrečam.

Kolesarite skozi Zavrstnik, kjer so svoj čas pri vsaki hiši živeli rudarji. Nadaljujte proti mogočni novogotski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Litiji, kjer se je po legendi sitarjevškim rudarjem zgodila strašna nesreča. Rudarji so se iz zasutega rova srečno rešili na god sv. Martina in svetniku v zahvalo sezidali cerkev.

Kolesarsko turo nadaljujte z obiskom Zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji, ki se nahaja v prostorih tamkajšnjega gasilskega doma. 300 primerkov prodnikov iz reke Save pripoveduje zgodbo staro več milijonov let.

Ob poti se ustavite v kateri od lokalnih gostiln, v rokodelskih delavnicah ali na kmetijah ter pokramljate z gostoljubnimi domačini.

Primeren čas obiska: od pomladi do jeseni
Oddaljenost od Ljubljane:
40 km, s kolesarsko turo lahko začnete že v Ljubljani in do Litije kolesarite po desnem bregu reke Save. Svoja kolesa lahko naložite tudi na vlak ali jih po predhodni najavi najamete v Litiji.


Dolžina opisane poti:
13 km

Predviden čas za obisk: 6 ur
Zahtevnost poti: kolesarska tura ni zahtevna
Priporočamo: kolesarsko opremo, topla oblačila za vstop v rudnik, kjer je stalno 10°C in 100-odstotna vlaga

Ob poti obiščite še:

V okolici obiščite:

Informacije: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si; T: +386 59940 503, M: +386 70 700 484, FB: Visit Litija.