Starodavna tradicija kuhanja oglja v oglarskih kopah se je na Dolah pri Litiji ohranila vse do današnjih dni, kar predstavlja veliko posebnost daleč naokrog. Vonj po dimu iz oglarskih kop vas bo spremljal ob hoji po Oglarski poti.

Potek izleta:

Oglarji prižgejo spomladi in jeseni ob svojih domačijah na robu gozdov do 30 kop, iz katerih izvabijo oglje vrhunske kakovosti. Na pohodu po Oglarski poti spoznajte, zakaj je les za te kraje tako pomemben in kako ga predelujejo v oglje. Izdelava oglarske kope je zelo zahtevno opravilo, ki mu oglar nameni več kot 40 dni. Postopek je povezan s pripravo kopišča, pripravo lesa, zlaganjem in pokrivanjem kope, kuhanjem, oglenitvijo in na koncu razdiranjem kope.

Krožna pohodna pot, ki je dobro označena, se začne pri Lovski koči na Dolah pri Litiji in poteka po gozdnih in travniških poteh. Ustavite se na Oglarski domačiji Brinovec ali kateri od drugih oglarskih domačij in poskusite črn oglarski kruh. Ne le oglarske kope in prijazni domačini, navdušila vas bo tudi spokojnost narave z gozdnimi živalmi, ki jih boste lahko uzrli kje čisto blizu.

Na poti si natočite osvežilne vode pri slapu Bena. Okrepčajte se z malico ali kosilom na turistični kmetiji Krjan in si spočijte oči v lepih razgledih na vse strani neba – na Alpe, Posavsko hribovje in Dolenjsko gričevje. Preden se vrnete na izhodišče krožne poti, se ustavite še pri nekdanjem lovskem dvorcu Janeza Vajkarda Valvasorja v Zavrhu, kulturnem spomeniku iz časov plemičev.

Primeren čas obiska: od pomladi do jeseni
Oddaljenost od Ljubljane:
70 km

Oddaljenost od Litije: 26 km

Izhodiščno/končno mesto:pri lovski koči v Kalu (N 46°03’56”, E 15°01’59”)

Dolžina poti: 12,5 km

Predviden čas hoje: 4, 5 ure

Zahtevnost poti: pot je zahtevnejša in primerna za aktivne rekreativce

Priporočamo: udobno pohodniško obutev, pohodniške palice

Ob poti obiščete še:

V okolici obiščite:

Informacije: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si, T: +386 059 940 503, M: +386 70 700 484, FB: Visit Litija