Obiščite zgodovinske Vače z njeno okolico, kjer se nahaja eno največjih železnodobnih naselbin v Srednji Evropi, znamenita situla z Vač, GEOSS – geometrično središče Slovenije ter 13 milijonov let stara fosilna morska obala.

Potek programa:

Obisk fosilne morske obale na Vačah je zanimiv, saj njen nastanek sega v obdobje triasa, pred približno 250 do 200 milijonov let. Takrat je bilo območje današnje Slovenije prekrito s plitvim morjem, kar je omogočilo nastanek različnih sedimentnih kamnin in fosilov morskih organizmov. Na tem območju so našli številne fosile, vključno z ostanki koral, školjk in drugih morskih organizmov, ki pričajo o bogatem morskem življenju v preteklosti.

Vače so majhna vas, ki se ponaša z bogato zgodovino in tradicijo. V preteklosti so bili trgi, kot je trg v Vačah, središča družabnega življenja. Ljudje so se tam zbirali, da bi izmenjali novice, prodajali in kupovali blago ter seveda tudi kramljali in obrekovali. Zgodbe vaških opravljivk na trgu na Vačah pri Litiji so zanimiv del lokalne kulturne dediščine. Takšne zgodbe odražajo vsakdanje življenje, medsebojne odnose in običaje majhnih skupnosti v preteklosti. Prisluhnili jim boste ob vaškem vodnjaku ali pa ob nekdanjem perišču – udi.

Po krajšem sprehod do vasi Klenik boste nagrajeni z ogledom poustvaritve pomembne obredne posode, znamenite situle iz Vač, ki izhaja iz 5. stoletja pred našim štetjem iz časa halštatske kulture. Situla z Vač je dragocen vir informacij o življenju, oblačilih, orožju, glasbilih in običajih železnodobne družbe. Njeni reliefi prikazujejo ne le vsakdanje prizore, temveč tudi hierarhijo in družbeno strukturo tistega časa.

Po vrnitvi  na trg si boste ogledali notranjost cerkve sv. Andreja z edinstvenim božjim grobom, ki so mojstrsko izdelali češki steklarji in je več kot le verski artefakt. Je pomemben del kulturne in verske dediščine, saj odraža umetniško spretnost baročnega obdobja in duhovno globino krščanske tradicije. Njegova prisotnost v cerkvi sv. Andreja dodaja poseben pomen tej sakralni zgradbi, zaradi česar bo obisk te cerkve nepozaben.

V bližini Vač na nadmorski višini 600 m, se nahaja idilična vasica Slivna. Program vključuje obisk Kmetije Škundr, kjer živijo in ustvarjajo tri generacije. Kmetija Škundr je odličen primer, kako lahko tradicionalne kmetije uspešno združujejo pridelavo hrane, turizem in izobraževanje. Obisk kmetije ponuja edinstveno priložnost za doživetje slovenskega podeželskega življenja, spoznavanje ekološkega kmetovanja in uživanje v lepi naravi ter domačih pridelkih. Okusili boste certificirane izdelke ki nosijo znak kakovosti Srce Slovenije z ekološke kmetije Vovše.

Geometrično središče Slovenije (GEOSS) je težiščna točka Slovenije, natančno geografsko določena točka na zemljevidu Slovenije, ki kot srce dežele povezuje vse Slovence. Pomnik v Spodnji Slivni z vklesanimi verzi slovenske himne in zasajena lipa simbolizirata središče vseh Slovencev.

Ob koncu vas povabimo na Izletniško kmetijo Lavrič na okusno domače kosilo iz lokalnih in sezonskih sestavin.

Sezona: celo leto

Oddaljenost od Ljubljane: 35 km
Izhodiščno/končno mesto: po dogovoru
Število udeležencev: minimalno 10 oseb
Trajanje: šest ur

Tuji jezik: angleščina

Priporočila: udobna obutev

Cena programa na osebo: 63,30 EUR (10-19 oseb), 47,60 EUR (20-29 oseb), 42,50,00 EUR (30-39 oseb), 40,00 EUR (nad 40 oseb) Cena se oblikuje glede na število izletnikov.

Cena vključuje: vodenje in organizacijo programa, obisk kmetije Škundr s pokušino hišnih  in lokalnih certificiranih mlečnih izdelkov, kosilo.

Cena ne vključuje: prevoza (v primeru, da se v Litijo pripeljete z vlakom, se lahko organizira avtobusni prevoz; cena za 50 sedežni avtobus je 310,00 EUR).

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si; M: + 0386 51 312 739; +386 70 700 484, FB: Visit Litija.