Razgiban teren ob reki Savi je idealen za lažji kolesarski izlet. S kolesom odkrijte Litijo, eno najstarejših rudarskih mest v Sloveniji. Pod njenim površjem se skriva izjemno bogastvo rud in mineralov. Spoznajte jih ob obisku rudnika Sitarjevec, ki je po številu mineralov najbogatejši v Sloveniji.

Potek programa:

Kolesarski izlet začnite v starem mestnem jedru Litije. V Mestnem muzeju Litija vstopite in se povežite z rudarsko, brodarsko in drugo dediščino teh krajev. Z vodnikom boste našli odlična izhodišča za skupno raziskovanje.

Do Rudnika Sitarjevec Litija vas loči le kratek vzpon. Preko 60 vrst barvitih mineralov in najhitreje rastoči kapniki na svetu so največja posebnosti litijskega podzemlja. Od vodnika boste slišali zgodbe težaškega dela in pogumnih src nekdanjih rudarjev, ki so bili pogosto izpostavljeni nesrečam.

Pot vas vodi naprej proti mogočni novogotski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Litiji, kjer se je po legendi sitarjevškim rudarjem zgodila strašna nesreča. Knapi so se iz zasutega rova srečno rešili na god sv. Martina in svetniku v zahvalo sezidali cerkev.

Vašo kolesarsko turo nadaljujte z obiskom Zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji. Izjemna zbirka 300 vrst kamenja, ki jih najdemo v reki Savi, pripoveduje zgodbo reke izpred milijonov let.

Preživite preostanek časa na sosednji Domačiji Paternoster in poskusite hišne dobrote. Lahko jih kupite tudi za domov.

Sezona: od pomladi do jeseni

Dolžina poti: 13 km

Oddaljenost od Ljubljane: 40 km
Izhodiščno/končno mesto: železniška postaja Litija(N 46°05’80”,E 14°82’27”) oz. po dogovoru
Število udeležencev: najmanj 2
Trajanje: 7 ur
Tuji jezik: angleški

Kako do nas: Z avtom ali vlakom, ki sprejema tudi kolesa (ob 10:55 odhod vlaka iz Ljubljane, 11:25 prihod v Litijo in sprejem s strani lokalnega vodnika, ob 17:36 povratek kolesarskega vlaka iz Litije).

Dobro je vedeti: Kolesarska tura ni zahtevna, skupna dolžina je 13 km. Priporočamo opremo za kolesarjenje in dodatna topla oblačila za vstop v rudnik, kjer je ves čas 10°C in 100-odstotna vlaga.

Ob poti obiščite še:

V okolici obiščite:

Cena programa na osebo: 118,00 EUR (2-4 osebe), 73,00 EUR (5-8 oseb), 49,00 EUR (9-20 oseb)

Cena vključuje organizacijo in vodenje, vstopnine v Mestni muzej Litija, Rudnik Sitarevec Litija in Zbirko savskih prodnikov ter strošek malice na Domačiji Paternoster.

Neobvezna doplačila za najem kolesa v Litiji: 40,00 EUR za električno kolo, 20,00 EUR za klasično kolo