Spoznajte zgodbe 250 let dolge tradicije pridobivanja rjavega premoga v Zagorski dolini in več kot 100 let dolge zgodovine kuhanja oglja na Dolah pri Litiji. Pripovedujejo o trdem in neomajnem življenju naših prednikov, ki so na delo odhajali v premogovnik in mesec dni preživeli v gozdu, kjer so kuhali oglje v oglarskih kopah.

Potek programa:

Skozi Trojane – Atrans je že v času antike potekala rimska cesta, ki je povezovala Rimsko cesarstvo s Panonijo. Kasneje Kranjsko deželo s Štajersko, danes pa je stičišče osrednjeslovenske in štajerske regije. Tu se bo, pred začetkom iskanja črnega zlata, vsem prilegel večkrat nagrajen trojanski krof.

Zagorje ob Savi je bilo prvič omenjeno leta 1296 v seznamu papeške desetine oglejskega patriarha in se ponaša z mnogimi zakladi naravne ter kulturne dediščine. Tu je bilo še do druge polovice 20. stoletja izredno živahno, saj se je na tem prostoru dnevno menjalo okoli 2.500 zaposlenih, ki so odhajali na delo v premogovnik. Duh nekoč industrijskega mesta je zamrl. Ostalo pa je nekaj industrijske arhitekturne dediščine, ki jo boste pobliže spoznali. Skozi interpretacijo predstavnika društva RMED Srečno Zagorje, ki skrbi za ohranjanje rudarske dediščine, boste začutili utrip nekoč zelo pomembnega rudarskega mesta v Zasavju. Preizkusili se boste tudi s tradicionalnim rudarskim skokom čez kožo.

Po zlato še bolj črnih odtenkov se boste podali čez Podkum skozi dolino reke Sopote in se sprehodili do slapu Sušjek. Nekoč je se je ropot številnih mlinov prepletal z melodijami vetra, danes pa ob potoku deluje le manjša hidroelektrarna.

V tem neokrnjenem okolju boste okusili knapovsko ali oglarsko kosilo.

V nedotaknjeni naravi vas bo predramilo spoznanje, da so gozdovi, ki vas obdajajo, očiščeni bolj kot ste tega vajeni. Zakaj? Zato, ker je gozd izjemnega pomena za oglarje iz Oglarske dežele na Dolah pri Litiji, kjer na 15-ih domačijah ohranjajo tradicijo kuhanja oglja. Vonj po oglarski kopi, okus po črnem oglarskem kruhu in pripovedovanje zgodb bo pritegnilo našo pozornost. Preprostost in odprtost gostiteljev vas bo prevzela, da boste pozabili na čas, ki se v teh krajih enostavno ustavi.

Po celodnevni izkušnji bosta premog in oglje skozi vaše oči zagotovo dobila vrednost zlata. 

Sezona: od aprila do oktobra

Oddaljenost od Ljubljane: 55 km
Izhodiščno/končno mesto: Trojane oz. po dogovoru
Število udeležencev: minimalno 10
Predviden čas za obisk: po vnaprejšnjem dogovoru
Trajanje: 9 ur z možnostjo prilagoditve

Tuji jezik: angleščina

Priporočila: Primerna oblačila in obutev za sprehod in gibanje v naravi.

Cena programa na osebo: 49,50 EUR (10 do 19 oseb), najbolj primerno za skupine od 10-20 oseb.
Cena vključuje: organizacijo in  vodenje, voden ogled in interpretacija rudarske dediščine v Zagorju ob Savi, predstavitev oglarske dediščine z degustacijo črnega oglarskega kruha, oglarsko kosilo.

Doplačilo: prikaz skoka čez kožo 40,00 EUR/skupino, kulturni program v izvedbi knapovskih punc 30,00 EUR/skupino, dodatek za knapovsko kosilo v Hiši domačih okusov Čop 7,00 EUR/osebo, potni stroški vodnika.

Program je možno prilagoditi glede na želje skupine.

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si; M: +386 312 739, +386 70 700 484, FB: Visit Litija.