Hudomušen možic se rad skriva med najhitreje rastočimi kapniki na svetu in ima prav posebno zbirko preko 60 svetlečih in barvitih mineralov, ki jo pokaže vsem, ki ga obiščejo. Najraje se druži z netopirji in pozna zanimive zgodbe rudarjev.

S pomočjo škrata na zabaven način izveste vse o Rudniku Sitarjevec Litija. Hrib Sitarjevec nad Litijo je prepreden s kar 42 kilometri opuščenih rudniških rovov. Kot orjaški špageti so speljani pod površjem hriba, nekateri potekajo celo pod nivojem reke Save.

V izvoznem rovu si oglejte del nekdanjega rudnika in njegovo bogastvo rud in mineralov. Rudnik je kot nalašč za raziskovanje radovednežev vseh starosti.

Primeren čas obiska: po predhodnem dogovoru celo leto, v vsakem vremenu
Trajanje: 1 ura
Primerno za: otroke vseh starosti, tudi gibalno ovirane
Oddaljenost od Ljubljane: 37 km (40 min)
Izhodiščno mesto: Rudnik Sitarjevec Litija, Sitarjevška cesta 46, Litija (N 46°03’00.0″,E 14°49’51.2″)
Priporočamo: topla oblačila in primerno obutev za vstop v rudnik, kjer je stalno 10° C in 100 % vlaga

Vstopnina: 10,00 EUR/osebo
Cena vključuje ogled s škratom in spominek.

Kako do nas?

Z avtom: Litija je lahko dostopna po cestah iz Ljubljane, Zasavja in Dolenjske. V navigacijo vnesite naslov rudnika in dogodivščina se začne.

Z javnim prevozom: Litija je najlažje dostopna z vlakom (https://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/vozni-redi). Tak izlet je za otroke še posebno doživetje. Vožnja z vlakom iz Ljubljane traja dobre pol ure, ravno toliko časa potrebujete za sprehod skozi mesto do rudnika. Na železniški postaji zavijete levo preko mostu čez reko Savo. Pri cerkvi sv. Nikolaja zavijete na pešpot, ki se rahlo vzpenja ob hribu Sitarjevec. Na razpotju pri pokopališču se držite desne (usmerjevalna tabla). Po cesti ob robu gozda pridete do zadnje usmerjevalne table. Čez 250 m prispete na plato pred vhodom v rudnik.

S kolesom: Litija je primerna tudi za raziskovanje s kolesom. Kolo naložite na avto ali vlak. Izlet od rudnika lahko nadgradite z ogledom okolice Litije ali izberete ravninsko cesto za vračanje proti Ljubljani ob reki Savi do Kresnic.

Dodatna ponudba:

V okolici obiščite še:

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si, T: +386 59940 503, M: +386 70 700 484, FB: Visit Litija