Ali ste vedeli, da se oglje kuha? Starodavna tradicija kuhanja oglja v oglarskih kopah se je na Dolah pri Litiji ohranila vse do današnjih dni, kar predstavlja veliko posebnost daleč naokrog. Od izkušenega vodnika boste izvedeli vse o izdelavi oglarske kope in več kot stoletni dediščini oglarjenja na tem območju.

Potek programa:

Pohod z vodnikom se začne pri lovski koči na Kalu in poteka po Oglarski poti. Začetek dneva preživite v objemu gozda in cvetočih travnikov, ob značilnem vonju po dimu iz oglarskih kop in prijaznih pogledih domačinov. Razumeli boste, zakaj je les za te kraje tako pomemben in kako ga predelujejo v oglje.

Na Oglarski domačiji Brinovec spoznajte poklic oglarja in dejavnost kuhanja oglja, pri kateri sodeluje vsa družina. Tudi sami se preizkusite v sestavljanju oglarske kope in risanju z ogljem na papir. Gospodinja bo postregla s hišnimi dobrotami, iz krušne peči bo zadišalo po črnem oglarskem kruhu.

Med hojo po razgibani kraški pokrajini s številnimi grapami in mogočnimi gozdovi se naužijte svežega zraka in vonja po borovcih. Vodnik vas bo vodil do slapu Bena, kjer se boste osvežili z bistro vodo.

Na turistični kmetiji Krjan okusite domače lokalne dobrote, pripravljene v krušni peči in si spočijte oči v lepih razgledih na vse strani neba – na Alpe, Posavsko hribovje in Dolenjsko gričevje.

V Oglarski deželi lesa ne uporabljajo le za kuhanje oglja, temveč ga oblikujejo tudi v unikatne lesene izdelke. Ob koncu obiščite lokalna rokodelca in odnesite s seboj lesen spominek.

Primeren čas obiska: od pomladi do jeseni, Oglarska domačija Brinovec in Turistična kmetija Krjan delujeta ob petkih, sobotah in nedeljah

Oddaljenost od Ljubljane: 70 km

Izhodiščno mesto:pri lovski koči v Kalu (N 46°03’56”, E 15°01’59”)

Število udeležencev: minimalno 2

Trajanje: celodnevni izlet (10 ur)

Tuji jezik: angleški

Dolžina poti: 12,5 km

Zahtevnost poti: pot je zahtevnejša in primerna za aktivne rekreativce

Priporočamo: udobno pohodniško obutev, pohodniške palice

Cena programa na osebo: 143,50 EUR (2-4 osebe), 89,50,00 EUR (5-8 oseb), 73,50EUR (9-20 oseb) cena se spreminja glede na število pohodnikov.

Program vključuje organizacijo in vodenje po Oglarski poti, obisk Oglarske domačije Brinovec z degustacijo, topla malica na turistični kmetiji Pr’ Krjan, ogled izdelave lesenih izdelkov, spominek.

Ob poti obiščete še:

V okolici obiščite:

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si, T: +386 059 940 503, M: +386 70 700 484, FB: Turizem Litija