Kraška planota na obrobju Posavskega hribovja je neprecenljiva zakladnica dediščine, kjer hudourniški potoki še vedno ženejo mlinska kolesa. Tu je dom ustvarjalnih ljudi, ki s svojimi rokami gnetejo kruh, pripravljajo tradicionalne zasavske jetrnice, skrbno obdelujejo lokalni les in izvabljajo čudovite melodije izpod lesenih tipk. Vse skupaj pa stkejo v nepozabne zgodbe.

Potek programa:

Na sredini med Litijo, Trbovljam in Trebnjim se nahaja kraška planota s številnimi zanimivostmi. Zaradi več kot stoletne tradicije kuhanja oglja smo jo poimenovali Oglarska dežela. Spretnost pridobivanja oglja so na Dole pri Litiji prinesli Italijani, danes to tradicijo vzdržuje še petnajst oglarskih domačij, kar je velika redkost v Sloveniji in Evropi. Oglarska dejavnost na Dolah pri Litiji predstavlja kulturno identiteto kraja. Ta je znan po kopah, ki so v svoji posebnosti enkratne in tako je območje postalo prepoznavno kot Oglarska dežela, ki je vključena v Evropsko oglarsko združenje.

Prebivalci Dol so znali zelo dobro izkoriščati tudi druge naravne vire, na primer vodo v številnih hudourniških potokih. Od nekdaj 5-ih mlinov je v dolini Bistrice aktiven le še eden, Košinov. Tu boste, ob toplem domačem kruhu in zeliščnem čaju, spoznali  že skoraj pozabljeno dejavnost – mlinarstvo.

Da vam bo hrana še bolj teknila bodo poskrbeli Vreskovi z degustacijo njihovih suhomesnatih izdelkov na svoji hribovski kmetiji, ki jih boste lahko tudi kupili. Poskrbeli bodo tudi za tiste, ki vam mesni izdelki niso blizu.

Odkrivanje zakladov dediščine v Oglarski deželi boste nadaljevali z obiskom rokodelske delavnice Leseno veselje. Ste imeli že priložnost oblikovati lesen izdelek z dletom in kladivom? Svoja znanja vam bo predal Danijel. Lesene unikatne izdelke, med katerimi številni nosijo tudi certifikat kakovosti Srca Slovenije, boste lahko tudi kupili.

V nadaljevanju vas bomo povabili v zasebno zbirko elektronskih glasbil, ki je rasla desetletja. Nastajala je že v času, ko je Toni kot profesionalni glasbenik igral na evropskih in ameriških odrih. V nekdanji družinski gostilni Pri Tončku je uredil muzej klaviatur, ki ga vodi v okviru Zavoda za kulturo zvoka Polymelos. Tako kot so nekoč njegovi prsti drseli po belih in črnih tipkah za princa Charlesa in James Bonda, boste tudi vi lahko prisluhnili melodijam klasične, pop in jazz glasbe.

Težko se boste poslovili od virtuoza Tonija, a čaka vas še srečanje z oglarsko družino. Oglarska dejavnost je na Dolah pri Litiji kulturna identiteta kraja. Kraj je prepoznaven po kopah, ki so v svoji posebnosti enkratne in tako je območje postalo prepoznavno kot Oglarska dežela, ki je vključena v Evropsko oglarsko združenje. Skupaj z Medvedovimi boste sedli za mizo in ob okusni hrani, pripravljeni na domačem ognjišču, prisluhnili oglarskim zgodbam.

Kuhal kopo je oglar
v gozdu nad vasjo,
bilo mu nič ni mar nikdar,
kot ptič je pel samo.

V gozdu je nadvse lepo,
brez vseh skrbi,
ob ognju je toplo
le kdo si več lahko želi! (Ivan Sivec)

Sezona: od marca do oktobra

Oddaljenost od Ljubljane: 60 km
Izhodiščno/končno mesto: po dogovoru
Število udeležencev: od 10 – 20 oseb, pri večjem številu se program delno spremeni
Trajanje: celodnevni program

Tuji jezik: angleščina

Priporočila: primerna obutev za hojo po neravnem terenu

Cena programa na osebo: 53,50 EUR (20 oseb), 46,70 EUR (30 oseb). Cena se oblikuje glede na število izletnikov.
Cena vključuje: vodenje in organizacijo programa, izvedbo programa v Košinovem mlinu, rokodelski delavnici, muzeju klaviatur in na oglarski domačiji, malica v mlinu, jed na žlico in sladica na oglarski domačiji.

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si, M: +386 51 312 739, +386 70 700 484, FB: Visit Litija