Zeliščni dan začnejo cvetoči travniki in obronki gozdov Posavskega hribovja, ki so polni zelišč in medovitih rastlin. Ljudje si že od nekdaj pomagajo z zdravilnimi rastlinami, saj verjamejo, da za vsako bolezen rož’ca raste. Zeliščarska znanja skrbno negujejo in prilagajajo sodobni rabi.

Potek programa:

Življenje rudarjev, ki so delali v litijskem rudniku Sitarjevec, ni bilo lahko. Vsakodnevne izzive so premagovali z žganjem, ki so mu dodali pelin ali druge zdravilne zeli. Rudnik Sitarjevec Litija sodi med največja rudna nahajališča v Sloveniji. Več kot 60 vrst barvitih mineralov in najhitreje rastoči kapniki na svetu so največja posebnost litijskega podzemlja. Ob sitarjevški malici prisluhnite zgodbam težaškega dela in pogumnih src nekdanjih rudarjev, ki so bili pogosto izpostavljeni nesrečam.

Z raziskovanjem vsakdanjega življenja in uporabo zelišč se je ukvarjal že znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki je živel na bližnjem gradu Bogenšperk. Prepustite se nabritemu gospodarjevemu hlapcu Jurij, ki vas s svojo bujno domišljijo in bogatim znanjem popelje v stare čase in pouči o starih metodah zdravljenja.

Za vrnitev v realnost poskrbi lokalna zeliščarka, ki nas prevzame na gradu in odpelje do svoje domačije. Ob poti čez travnik in na svojem zeliščnem vrtu pripoveduje o uporabnosti posameznih zdravilnih rastlin. Ob okušanju zeliščnih namazov nam zaupa številne uporabne nasvete za vsakdanje življenje.

V Krčmi gradu Bogenšperk nam pripravijo prav posebno zeliščno kosilo.

Sezona: od aprila do oktobra

Oddaljenost od Ljubljane: 40 km
Izhodiščno/končno mesto: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, Litija (N 46°05’63”, E 14°82’82”)
Število udeležencev: minimalno 10
Predviden čas za obisk: ob sredah od aprila do novembra
Trajanje: 7 – 8 ur z možnostjo prilagoditve

Tuji jezik: angleščina

Priporočila: Primerna oblačila in obutev za sprehod po rudniku in po naravi.

Cena programa na osebo: 48,50 EUR (10 do 19 oseb) s prevajanjem v angleški jezik 51,00 EUR, 46,50 EUR (20-40 oseb) s prevajanjem 48,00 EUR, najbolj primerno za skupine od 10-20 oseb.
Cena vključuje:organizacijo, vstopnino in malico v rudniku, animirano vodenje po gradu Bogenšperk, program z zeliščarko, kosilo v grajski krčmi, degustacije zeliščnih namazov in zeliščnega piva.
Program se izvaja ob sredah ob zadostnem številu prijav. Prijave sprejemamo do ponedeljka do 12. ure na info@visitlitija.si ali 070 700 484. Program lahko prilagodimo posebnim zahtevam skupine.

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si; M: +386 312 739, +386 70 700 484, FB: Visit Litija.