Raziščite kraje na pragu Ljubljane z bogato zgodovino, lepo naravo in prijaznimi ljudmi, ki so bili zaradi bogastva rud in bližine reke Save že zelo zgodaj poseljeni.

Potek programa:

Geometrično središče Slovenije (GEOSS) je natančno geografsko določena točka na zemljevidu Slovenije, ki kot srce dežele povezuje vse Slovence. Pomnik v Spodnji Slivni z vklesanimi verzi slovenske himne in zasajena lipa simbolizirata središče vseh Slovencev.

V bližnjih Vačah si oglejte poustvaritev pomembnega vladarskega obeležja železne dobe, znamenite situle iz Vač, ki izhaja iz 5. stoletja pred našim štetjem iz časa halštatskega obdobja. V središču vasi se nahaja cerkev sv. Andreja z edinstvenim božjim grobom, ki so ga mojstrsko izdelali češki steklarji.

V nekdanjem pristaniškem mestu Litija si oglejte staro mestno jedro s cerkvijo sv. Nikolaja. Njen oltar krasi čudovit mozaik, delo patra Marka Ivana Rupnika.

Prav posebno doživetje je obisk rudnika Sitarjevec Litija, ki sodi med največja rudna nahajališča v Sloveniji. Več kot 60 vrst barvitih mineralov in najhitreje rastoči kapniki na svetu so največja posebnost litijskega podzemlja. Rudnik Sitarjevec, ki je danes odprt le za turistične namene, je bil glavni vir svinčeve in živosrebrne rude. Slišali boste zgodbe težaškega dela in pogumnih src nekdanjih rudarjev, ki so bili pogosto izpostavljeni nesrečam. Sledi okusno lokalno kosilo.

Na gradu Bogenšperk je v 17. stoletju prebival znameniti slovenski polihistor Janez Vajkard Valvazor. Zbirke na gradu odkrivajo njegovo široko zanimanje za najrazličnejša področja življenja ljudi v starih časih. Kulturni spomenik državnega pomena je zaradi svoje lege sredi gozdov in ohranjene renesančne podobe priljubljena izletniška destinacija.

Sezona: celo leto

Oddaljenost od Ljubljane: 40 km
Izhodiščno/končno mesto: po dogovoru
Število udeležencev: minimalno 10 oseb
Trajanje: celodnevni program

Tuji jezik: angleščina

Priporočila: Primerna oblačila in obutev za sprehod po rudniku, jer je konstantna temperatura 10 stopinj Celzija.

Cena programa na osebo: 79,50 EUR (10-19 oseb), 59,50 EUR (20-29 oseb), 54,00 EUR (30-39 oseb), 51,00 EUR (nad 40 oseb) Cena se oblikuje glede na število izletnikov.

Cena vključuje: vodenje in organizacijo programa, animirano vodenje na Geoss-u, vstopnino v Rudnik Sitarjevec Litija in grad Bogenšperk, kosilo.

Izvajalec programa: TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, E: info@visitlitija.si; M: +386 312 739, +386 70 700 484, FB: Visit Litija.